Naginam czasoprzestrzeń, aby wyrobić się dla Was z publikacją świątecznych przepisów ;D Dzielnie pomaga mi w tym duży kubek kawy i nieco skrócony sen ;)
Klasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja.
Składniki:
- 1 korpus kaczki
- 2 skrzydełka z kaczki
- szyja z kaczki
- podroby z kaczki
- 2,5-3 litry wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
Korpus kaczki, skrzydełka, szyję oraz podroby umieścić w garnku. Warzywa obrać i ułożyć na kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, aby całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki.
jak apetycznie złoty rosół zaprezentowałaś, ąz chcę się konsumować. Szkoda, że jestem już po obiedzie. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń