Mam ochotę na zmiany.
Na coś nowego.
Nowa książka? Nowy kubek? Nowy ciuszek?
Blogerka kulinarna nie tylko czyta książki kucharskie.
Nie tylko kupuje naczynia z myślą o zdjęciach, do których je wykorzysta.
A kuchenny fartuch lubi zamienić na kobiecą sukienkę :)
Powiem nieskromnie - ta rolada wyszła mi przepyszna! Jestem z niej bardzo zadowolona :) I gorąco Wam ją polecam do upieczenia :) Biszkopt orzechowy przełożony orzechowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone i do tego banany. Poezja smaku :)
Przepis na biszkopt orzechowy zaczerpnęłam stąd (klik) a cała reszta to już moja inwencja. Roladę najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy postoi przez noc w lodówce - wówczas przy krojeniu wychodzą idealne kawałki. Pamiętajcie również, aby biszkopt zawinąć, gdy jest jeszcze gorący - wówczas Wam nie popęka.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 2 duże banany
- połówki orzechów
- kawa mielona
Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie lśniąca beza a cukier się rozpuści. Wówczas dodać żółtka. Następnie wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier i zawinąć je (razem ze ścierką) dosyć ściśle i szybko. Odstawić do wystudzenia.
Krem: Do miski wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką.
Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować jej wierzch resztą kremu. Roladę udekorować połówkami orzechów i posypać mieloną kawą. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Oj jak pysznie wygląda..
OdpowiedzUsuńZapraszam i do mnie
www.natalia-i-jej-świat.pl
i do tego mielona kawa na wierzchu i rosyjska herbata w szklankach z uchwytami! Niebo w gębie. Czekam na kolejne relacje, wielbiam Twoje chwalenie się, tylko dlaczego z określeniem "nieskromnie" . Dobrych słów nigdy dość. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńRolada wspaniała, zachwyca i zapewne smakuje bosko. Uwielbiam takie łakocie, mniam :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń