12.2.19

Rolada bananowo-orzechowa


Mam ochotę na zmiany.
Na coś nowego.
Nowa książka? Nowy kubek? Nowy ciuszek?
Blogerka kulinarna nie tylko czyta książki kucharskie.
Nie tylko kupuje naczynia z myślą o zdjęciach, do których je wykorzysta.
A kuchenny fartuch lubi zamienić na kobiecą sukienkę :)


Powiem nieskromnie - ta rolada wyszła mi przepyszna! Jestem z niej bardzo zadowolona :) I gorąco Wam ją polecam do upieczenia :) Biszkopt orzechowy przełożony orzechowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone i do tego banany. Poezja smaku :)


Przepis na biszkopt orzechowy zaczerpnęłam stąd (klik) a cała reszta to już moja inwencja. Roladę najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy postoi przez noc w lodówce - wówczas przy krojeniu wychodzą idealne kawałki. Pamiętajcie również, aby biszkopt zawinąć, gdy jest jeszcze gorący - wówczas Wam nie popęka.


Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo: 
  • 2 duże banany
  • połówki orzechów
  • kawa mielona

Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie lśniąca beza a cukier się rozpuści. Wówczas dodać żółtka. Następnie wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier i zawinąć je (razem ze ścierką) dosyć ściśle i szybko. Odstawić do wystudzenia.

Krem: Do miski wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką.

Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować jej wierzch resztą kremu. Roladę udekorować połówkami orzechów i posypać mieloną kawą. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).



4 komentarze:

  1. Oj jak pysznie wygląda..

    Zapraszam i do mnie

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego mielona kawa na wierzchu i rosyjska herbata w szklankach z uchwytami! Niebo w gębie. Czekam na kolejne relacje, wielbiam Twoje chwalenie się, tylko dlaczego z określeniem "nieskromnie" . Dobrych słów nigdy dość. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada wspaniała, zachwyca i zapewne smakuje bosko. Uwielbiam takie łakocie, mniam :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen