Pierwsze podrygi wiosny? Oby to nie były tylko jej chwilowe przebłyski bo jak nigdy dotąd tęskno mi już do cieplejszych dni...
Sałatka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lekką kolację dla dwojga. Przy kieliszku wina. Pomarańcza nadaje sałatce orzeźwienia a orzechy i ser - wyrazu - dzięki temu całość nie jest mdła. Kurczak zaś nasyci;) Szybko, prosto i (nie)banalnie :)
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 pomarańcza
- 1 filet z kurczaka
- 50 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Filet z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na grillu, patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzić i pokroić w równej grubości plastry. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry a ser pokroić w drobną kostkę. Orzechy z grubsza posiekać. Składniki dressingu ze sobą dokładnie wymieszać.
Mix sałat wyłożyć na talerz lub półmisek. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy a na niej kawałki kurczaka. Całość posypać serem pleśniowym i orzechami. Sałatkę przed podaniem polać dressingiem.
sałatka wygląda wyśmienicie, zapowiada nadchodzącą wiosnę, na którą czekamy. Pozdrawiam serdecznie, Andula
OdpowiedzUsuńPS. Chodzi za mną ..... galareta z nóżek wieprzowych. Szukałam przepisu w Twoim kulinarnym zasobniku i nie znalazłam. Czyżbyś nie serwowała?
Droga Andulo. Zgadza się, na blogu nie ma przepisu na galaretę z nóżek wieprzowych. Głównie dlatego, że za nią nie przepadam. Za to polecam Ci galaretkę z kurczaka, która, moim zdaniem, jest równie pyszna :)Pozdrawiam :)
UsuńPięknie wygląda i musi niesamowicie smakować. Wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń