Już się obawiałam, że nie zdążę dzisiaj zostawić Wam przepisu. Jednak udało mi się dopiero coś napisać tak późną porą. Jest to przepis na kapustę z grzybami, która pojawia się na moim wigilijnym stole od zawsze. I może zdziwi Was fakt dodania vegety do kapusty, ale na prawdę zyskuje ona wtedy na smaku. Niektórym może to nie odpowiadać, jednak w tym przypadku nie złamię mojej kulinarnej tradycji świątecznej ;)
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka vegety
Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości - około 30 minut. Odcedzić. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić. Do gorącej kapusty dodać masło, ugotowane suszone grzyby oraz vegetę. Dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści. Podawać na ciepło.
Pycha☺
OdpowiedzUsuńi ja miałam taką kapustę. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń