30.5.13

Naleśniki ze szpinakiem, żółtym serem, pieczarkami i sosem czosnkowym


Leje...
Ale grill i tak będzie.
Choćbym go miała robić z parasolem w ręku :P
Życzę Wam udanego po południa a ja idę robić czary mary aby przegonić te wstrętne, deszczowe chmurzyska :P


P.S.Dla tych, do których nie dotarła jeszcze informacja - My simple kitchen jest już dostępne na facebooku :) (klik)

Jak już nie raz wspominałam, lubię naleśniki. Zarówno na słodko jak i wytrawnie. Poniżej przedstawiam wersję bezmięsną, ale również bardzo smaczną. Użyłam mrożonego szpinaku bo taki akurat zalegał mi w zamrażarce, ale spokojnie możecie użyć także świeżego :)


Do przygotowania tych naleśników wykorzystałam ser Morski Mońki.

Ser Morski Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Ceniony jest za lekko pikantny smak i sprężysty miąższ. Konsystencja i walory smakowe sera sprawiają, że możemy go wykorzystać zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Porcja na 6-8 naleśników

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 opakowania mrożonego szpinaku
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa
Sos czosnkowy:
  •  2-3 łyżeczki majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Należy jednak pamiętać, by przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię dokładnie je zamieszać.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Smażyć aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć tak długo, aż szpinak się rozpadnie. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i doprawiamy według uznania. Odstawiamy na około 15 minut aby smaki się przegryzły.
Na każdy naleśniki nałożyć plasterek żółtego sera oraz po łyżce szpinaku i pieczarek. Naleśnik zwinąć w dowolny sposób (ja złożyłam w tzw. "chusteczki"). Podsmażyć każdy naleśniki na rumiano z dwóch stron, aby ser w środku się rozpuścił. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.


Naleśniki dodają do akcji:


20 komentarzy:

  1. to jedna z moich ulubionych wytrawnych wersji - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki obiad zawsze się piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie naleśniki to jeden z najlepszych obiadów, jakie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki boskie!:) ja mam w planach też teraz szpinakowe, ale z kurczakiem, tylko zebrać się nie mogę:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad wersją z kurczakiem też myślałam,ale ostatecznie kurczak wylądował w zupie a w zamian dałam pieczarki:)

      Usuń
  5. Najlepsze co może być, uwielbiam naleśniki i wszystkie te dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zestaw niby dobrze znany i lubiany, ale przynajmniej u mnie w domu, nieco zapomniany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto odkurzać stare sprawdzone przepisy:)

      Usuń
  7. Też lubię naleśniki, w wersji wytrawnej znakomite ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ostatnio poodbne i jutro robię powtórkę! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne naleśniki! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :) Z dodatkiem pieczarek i sra nie robiłam, ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie, szpinak uwielbiam! w tarcie, z naleśnikami, solo :)
    pyszne danie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ważne z czym są naleśniki jak dla mnie zawsze to ulubione danie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym naleśniki z takim farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie naleśniki zawsze ratują mi tyłek jak nie wiem co zrobić, no i pyszne są !! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem juz po obiedzie, ale chyba jeszcze znajde miejsce dla takiego nalesniczka :D
    Kusisz przeokropnie! Swoja droga dawno juz nie jadlam nalesnikow w wersji wytrawnej, wiec chyba musze zaczac kombinowac cos w tym kierunku :D

    OdpowiedzUsuń
  16. witam! wspaniałe przepisy, uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, gdzie kupujesz ten ser?rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen