18.1.13

Jajka faszerowane - najprostsze


Dni upływają w szalonym tempie.
Ale spokojniej, jest czas na oddech.
I na zastanowienie się nad pewnymi sprawami.
Bardzo powoli rozwijam skrzydła w nadziei, że nikt mi już ich nie podetnie...

 
Sposobów na jajka faszerowane znam całe mnóstwo. I pomimo, że do świąt Wielkiej Nocy jeszcze jest trochę czasu, to takie jajka często goszczą na moim stole. A ponieważ mamy karnawał, doskonale się nadają na przekąskę w czasie imprezy.
Poniżej podaję jeden z najprostszych farszów - czyli akurat powstały z tego, co zostało mi w lodówce. Takie małe sprzątanie pozostałych resztek. Ale śmiało możecie kombinować. Świetnie smakują również z kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :)


12 porcji

Składniki:
  • 6 jajek
  • kawałek papryki
  • wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu)
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy na talerzu. Żółtka rozgniatamy łyżeczką lub widelcem. Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do żółtek. Podobnie postępujemy z wędliną. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu i nieco mniejszą łyżeczkę musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy aż masa nabierze gładkiej i zwartej konsystencji. W razie konieczności można dodać więcej majonezu (należy jednak uważać, by masa nie zrobiła się zbyt rzadka). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy wgłębienia w jajkach. Dekorujemy kawałkiem papryki.
Jajka przechowujemy w lodówce.


10 komentarzy:

  1. z pieczarkami i koperkiem lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, na pewno spróbuję Twoją wersję:)

      Usuń
  2. a mnie i taka wersja smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka faszerowane są dobre na każdą okazję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomyslowe! :D
    Masz racje! Taka przystawka idealnie nadaje sie na karnawalowe imprezy ;)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na zwyczajne jajka ! Też lubię jajeczne przekąski ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaja faszerowane lubię bardzo. Zwykle robię inne nadzienie, ale Twój pomysł również mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham jajka faszerowane. To moja obowiązkowa propozycja podczas wizyty gości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen