sobota, 8 czerwca 2013

Pikantne serowe paluchy


Wolny wieczór.
Róż na paznokcie włóż.
I błękit też.

W końcu wyjrzało u mnie słońce a temperatura także podskoczyła na miarę tych czerwcowych. Aż ma się ochotę na piwko;) A do piwka polecam te super proste i szybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D

Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :)

Follow on Bloglovin



Inspirację znalazłam tutaj (klik)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser żółty
  • papryka chilli w proszku
  • keczup
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy z wierzchy papryczką chilli. Paluchy układamy na blasze i pieczemy około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło:)


Do zrobienia paluchów wykorzystałam ser Podlaski marki Mońki:

Swoją nazwę ser zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce w 1968 roku właśnie na Podlasiu. To ser o uniwersalnym zastosowaniu. Jego łagodność doda wyjątkowego smaku przygotowywanym kanapkom, koreczkom i innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło.

Jakiś czas temu z radością poinformowałam Was, że nawiązałam współpracę z MSM Mońki, od której otrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy.

Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak:
  • Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami (klik)
  • Piersi z kurczaka pod kremową kołderką (klik)
  • Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami (klik)
  • Kiełbaski z grilla z ziołami i serem (klik)
  • Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej)
(oczywiście wszystkie przepisy dostępne są na blogu)

A jaka jest moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki! :)


12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na przekąskę! :) Takie paluchy są idealne chociażby na imprezę! Albo na sobotni wieczór, przy filmie można chrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  3. O świetny pomysł, nie znałam :) Paluchy idealne na spotkanie z przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne takie paluchy do przegryzania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim serowym paluchom mówię zdecydowane TAK:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, jak ja je lubię!!! fajnie tu...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przekąska, doskonała do podjadania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po świetach na pewno je zrobię, mężuś uwielbia takie paluchy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...