13.8.14

Ciasto ucierane z renklodami



Piękniejsze słowo od "zakupy"? - URLOP :D
(A urlop i zakupy to już chyba raj :D).
Tak, nareszcie i ja doczekałam się swoich kilku dni laby :)
W końcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji wyżyje się w kuchni zaopatrując swoją piwnicę;)


Przez mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo hojnie obdarowało nas owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P
A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :)


Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka łyżek mleka
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier i cynamon do posypania
  • 10-12 śliwek
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch. Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać cynamonem cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (aż do suchego patyczka).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem :)



17 komentarzy:

  1. Świetne to ciacho! ; )
    Bardzo mi się podoba ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. mój urlop dopiero we wrześniu więc zazdroszczę :) pyszne ciacho :D chodzi ostatnio za mną ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłam kolejny kawałek świeżo upieczonych brownie,ale na Twoje mam taką ogromną ochotę,że porwałabym wielki kawał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, renklody bardzo obrodziły, ale nie piekłam jeszcze ciasta z tymi pysznymi śliwkami. Chyba skuszę się na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te jabłuszka, ciasto świetne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie apetyczne ciasto! musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak! o tak! pyyyycha! uwiekliam takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, bardzo smakowite to ciacho :)
    Dla mnie jeszcze "książka" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam. Bardzo dobre i szybkie ciasto. Agata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen