19.8.14

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i kruszonką



Wczorajszy spacer był wyjątkowy. Wśród pól i łąk. W zupełnej ciszy. Przede mną ciemne niebo. I aura niczym przed burzą. Za plecami zachodzące słońce. Wkoło kołysząca się roślinność. I ten unoszący się w powietrzu zapach wczesnej jesieni. Droga długa, w sam raz na trasę biegową. Dobra na przemyślenia. Na całą głowę przemyśleń.
Szkoda tylko, że ów spacer trwał tak krótko...


To już ostatni dzwonek aby przygotować jeszcze coś z czerwonymi porzeczkami (no chyba, że macie zapasy w zamrażalniku). Te kwaskowate owoce doskonale komponują się z pełnoziarnistymi wypiekami, stąd dzisiaj ciasto na bazie tej mąki. Oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej, ciasto również wyjdzie pyszne :)


Składniki na małą blaszkę:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka krople aromatu waniliowego
  • 40 dag czerwonych porzeczek
Kruszonka: *
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
*składniki podałam "na oko", zawsze dosypuję tyle składników by kruszonka miała plastyczną formę.

Porzeczki myjemy i obieramy. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i wstawiamy do lodówki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, kefir, olej i aromat. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych i mieszamy ze sobą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy porzeczki a następnie kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





14 komentarzy:

  1. Genialne! Domagam się zaproszenia na kawę i kawałek tego cudownego ciasta! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie samotne spacery - mają w sobie coś magicznego :)
    takie ciacho to świetny pomysł na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda super, pewno smakuje równie fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powiem, pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mam zapasy porzeczek, niewielkie ale jednak :D
    a ciacho pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho obłędnie wygląda. Jestem pełna zachwytu. Pyszności :) Mam zaległości w upieczeniu ciasta właśnie z porzeczkami. Ale mnie kusi....

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia i ciacho piękne Ci wyszły. Super i wyrosło :) Obłędne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie się prezentuje, aż mi żal, że nie mam już porzeczek..:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto w zdrowszej wersji :) Szkoda,że porzeczek już u mnie brak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne ciacho :) porzeczki uwielbiam, szkoda tylko że moje w tym roku zjadły szpaki,.. no ale ciacho zawsze można upiec z innymi owockami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na zdrowszą wersję ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen