7.10.14

Jesienne placki


Sezonowe warzywa dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :)
Tym razem  głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :)

 Składniki:
  • 500 g dyni
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Ja zazwyczaj połowę ścieram na większych a połowę na mniejszych. Odstawiamy na chwilę. Warzywa odciskamy z powstałego soku. Dodajemy sól i pierz oraz mąkę i bułkę tartą. Nabieramy łyżką porcję warzyw i smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub bez tłuszczu na patelni teflonowej).




10 komentarzy:

  1. placki z dynią? koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :)
    placki u nas są często i podobnie jak u Ciebie, robię je niemal ze wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. placki z dynią robię głównie na słodko, choć ostatnio gościły i u mnie na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł zta dynią :) Placuszki prezentują się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię bardzo wszelakie placki, dodatke dyni jest wspaniały, iście jesienny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne placuszki! Lubię takie z dodatkiem dyni :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na mega chrupiące, takie jakie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem fanką placuszków, pięknie dziękuję za ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich placuszków przyznam szczerze, że nie robiłam jeszcze ani nie jadłam, ale już mi się podobają i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen