Świetny sposób na przyrządzenie kalafiora. Do tej pory najchętniej jadłam go z bułką tartą, czasami pieczonego. Kalafior panierowany w jajku i bułce tartej pierwszy raz jadłam parę lat temu u teściowej. I w sumie nie wiem, dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz. Jest to mój ulubiony patent na to warzywo i gorąco go polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował kalafiora w tym wydaniu. Nie podaję dokładnej ilości składników - wszystko zależy od tego, jaką ilość chcecie przygotować. W skrócie można rzec, że jest to kalafior przyrządzony jak schabowy;)
Składniki:
- kalafior
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
Kalafior dzielimy na większe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Należy jednak uważać, żeby go nie rozgotować - ma zachować swój kształt. Kalafior odcedzić i wystudzić. Następnie panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*