19.8.17

Papryki faszerowane kaszą, pieczarkami, serem i żurawiną


Czerwone zachody słońca.
Pola pełne żółtych kółek.
Sierpniowe, nastrojowe wieczory...


Paprykę można faszerować niemalże wszystkim. Kaszą, mięsem, ryżem, serem, warzywami czy bakaliami. U nas tym razem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym, Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami.


Składniki na 2 porcje:
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 30 dag pieczarek
  • 12 dag żółtego sera
  • 1 łyżka żurawiny
  • sól, pieprz, słodka papryka
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Posypać je szczyptą soli, pieprzu słodkiej papryki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Poukładać na blasze. Ugotowaną kaszę wsypać do miski. Dodać podsmażone pieczarki, żurawinę i starty ser (część zostawić do posypania wierzchu papryk). Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie vegetą). Gotowym farszem napełnić papryki i posypać resztą żółtego sera. Między papryki ułożyć wiórki margaryny i wlać 1/2 szklanki wody na dno naczynia. Papryki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podawać np. z sosem pomidorowym.






7 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen