Czerwone zachody słońca.
Pola pełne żółtych kółek.
Sierpniowe, nastrojowe wieczory...
Paprykę można faszerować niemalże wszystkim. Kaszą, mięsem, ryżem, serem, warzywami czy bakaliami. U nas tym razem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na
Papryki faszerowane w sosie pomidorowym,
Papryki faszerowane po wiejsku i
Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami.
Składniki na 2 porcje:
- 3 czerwone papryki
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 30 dag pieczarek
- 12 dag żółtego sera
- 1 łyżka żurawiny
- sól, pieprz, słodka papryka
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Posypać je szczyptą soli, pieprzu słodkiej papryki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Poukładać na blasze. Ugotowaną kaszę wsypać do miski. Dodać podsmażone pieczarki, żurawinę i starty ser (część zostawić do posypania wierzchu papryk). Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie vegetą). Gotowym farszem napełnić papryki i posypać resztą żółtego sera. Między papryki ułożyć wiórki margaryny i wlać 1/2 szklanki wody na dno naczynia. Papryki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Uwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę :) Pycha, pycha i jeszcze raz pycha ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, bardzo :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńo tej porze roku faszerowane warzywa to dla mnie podstawa ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń