1.11.12

Ciasto kawowe w paski


Listopad. Szaro. Buro. I zimno. Ciepły płaszcz i rękawiczki weszły już na stałe do elementów mojej garderoby. Aura na zewnątrz sprawia, że mam ochotę zaszyć się pod ciepłą kołdrą i tam już pozostać.
Tyle słowem wstępu.
Ponieważ nie zawsze słowa łatwo się nasuwają.
W głowie pustka.
Może to atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny...



Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę.


Porcja na dużą blachę

Składniki na biszkopt*:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka kakao
Składniki na krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kostka masła
  • po garści rodzynków i siekanych orzechów
  • 50 ml wódki
Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części - jedną zostawiamy białą a do drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
* podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty.

Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżeczce wody i wlewamy do kremu. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy alkohol i bakalie. Masą przekładamy biszkopty.


8 komentarzy:

  1. bardzo mi sie podoba to ciasto ;) zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią poczęstowałabym się kawałkiem takiego ciacha... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. w taki dzień jak dzisiejszy nie ma nic lepszego niż ciepła herbata i kawałek takiego ciacha! albo i dwa..;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasta! w sam raz na chłodny wieczór, do gorącej herbatki:))

    OdpowiedzUsuń
  5. jako, ze ogromny ze mnie kawosz to baaardzo podoba mi się to ciasto!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nadal mam nadzieję, że w listopadzie będzie jeszcze troche słońca. Śliczne wzory na cieście.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe paskowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen