25.10.13

Ciasto dyniowe ze skorupką



Koniec tygodnia. Ciężkiego tygodnia. Kolejnego.
Czuję się, jakby mnie walec przejechał albo podeptało stado słoni :P
Dlatego wstęp dzisiaj krótki :) Wskakuję zaraz do wanny, zapalam świeczki i lecę po drinka ;)
A skoro jest weekend to musi być i ciasto. A że jest jesień to musi być i dynia. Zatem zapraszam na dyniowe ciasto z chrupiącym akcentem :)


Przepis znalazłam na tej stronie (klik) i od razu zwrócił moją uwagę. Spośród wieeeeelu receptur na ciasto dyniowe tylko ten kusił tak apetycznym wierzchem:) I właśnie ta skorupka jest dopełnieniem tego wypieku! A samo ciasto dyniowe jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Nawet M zasmakowało, który na wieść o tym, że w cieście jest dynia, pogardził nim z daleka. Aż do pierwszego kęsa, kiedy stwierdził, że jednak jest dobre i poprosił o następne kawałki:) W jesień ciasto dyniowe to absolutny "must bake", więc do kuchni marsz i włączać piekarnik;)



Ciasto na dużą keksówkę

Składniki:

Ciasto:
  • 225 mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 40 dag puree dyniowego
  • 250 ml oleju
  • 270 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
Skorupka:
  • 2-3  łyżki cukru
  • pestki dyni
Składniki mokre (puree dyniowe, olej, i jajka) wymieszać ze składnikami suchymi (mąka, przyprawy, cukier i sól). Nie mieszać zbyt długo - tylko aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch ciasta posypać cukrem oraz pestkami dyni. Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch ciasta w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumienił, przykryć je pergaminem.


Ciasto dodaję do akcji dyniowej:


24 komentarze:

  1. Cudownie apetycznie wygląda to ciasto, piękne zdjęcia zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze - zdjęcia zachwycają. Oglądam, oglądam raz za razem. Śliczne jesienne ciasto. I fajne połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Zawsze mnie cieszą komplemety dotyczące fotografii:)

      Usuń
    2. No ja jestem zachwycona. Podziwiam jak jest co podziwiać :)

      Usuń
  3. Wanna, drink i ciasto dyniowe? Opłaca się mieć ciężki tydzień, skoro takie nagrody w piątkowe wieczory... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami trzeba aby nie zwariować i naładować akumulatory;) A mój tydzień skończy się ...w następny piątek;)

      Usuń
  4. Ta chrupiąca skorupka kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba spróbuję je zrobić. Musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale musi być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak! to jest jest must have jesieni:) a faceci chyba już tak mają, że krecą nosem do czasu gdy nie spróbują:P znam z autopsji:P

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia, wspaniałe ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę, że dynia króluje na Twoim stole :)
    super ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zwariowałam na punkcie dyni w tym roku więc muszę spróbować, bo wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! ;) Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny dodatek ta skorupka!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne ciasto, szczególnie ta skorupka mnie zaintrygowała. I oczywiście piękne jesienne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny kolor i ta skórka - taka do poskubywania:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawe ciacho :) Schrupałabym takiego kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. "kupiłaś" mnie tym jesiennym ciastem i tą ilością aromatycznych przypraw :)
    uwielbiam dyniowe wypieki !
    patrząc na zdjęcia , na kolor ciasta myślałam , że jest w nim kakao :)
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Mówisz, że "must bake". Cholerka, to muszę zrobić pure dyniowe.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Kocham ciasta dyniowe i robię podobne. Ale już absolutnymi faworytami są wersje z tartą dynią

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen